etusivu // reborn-nuket // reborn-dolls // oma vauvanukkesi // vieraskirja // guestbook
Meillä kävi Ilkan toimittaja tekemässä jutun nukeista. Lauantaina 18. marraskuuta juttu julkaistiin, tässä teksti kopioituna lehdestä. Voit myös klikata kuvaa suuremmaksi ja lukea jutun alkuperäisenä siitä.


Vauvat valtasivat talon


Tiia-Maria Olsson on vauvahullu. Hän sai kolme tytärtään nuorena, ja he ovat jo poissa kotoa. Sitten tulivat vuodet keskosvauvojen hoitajana sairaalassa. Nykyään perheessä asuu lapsia, jotka eivät ole biologisia. He ovat kuitenkin kuin omia, koska ovat olleet vauvasta lähtien.

Vauvavillitys jatkuu. Kotona Hyllykalliolla ovat rattaat, korit ja sängyn päälliset täynnä pienokaisia kantokoreissaan. Keskosen harottava pystytukka on kuin päiväunien jäljeltä. Vauvoja koskettaessaan melkein pelästyy, sillä ryppyinen käsi ei olekaan lämmin.
Söpöliinit näyttävät aidoilta, mutta ovat syntyneet talon emännän näppärissä sormissa.
Kädet on voitu tilata Saksasta, vartalo Englannista ja hiuksiin tarvittava angoramohair Amerikasta.
Tiia-Maria tietää, miten maalataan varpaankynsien puolikuu ja silmiin pienokaiselle tyypillinen kosteus. Hän on lastenhoitaja ja aina harrastanut maalausta.
Hiukset istutetaan päähän kahden haivenen vauhdilla ja silmäripset muotoillaan sopiviksi. Pienten käsien urat vahvistetaan maalaamalla.
Nukentekijä pyrkii täydellisyyteen.
- Kuljin meidän pienimmän lapsen perässä kauan ennen kuin löysin sopivan värisävyn verisuonia varten. - Magneetti pitää tutin suussa, mutta saisipa sen vielä nypyttämään, Tiia-Maria uneksii.
Hänellä on usein asiaa lastenvaateliikkeisiin, joista voi ostaa nukkevauvoille sieviä potkupukuja.
Yksilölliset vauvan näköiset nuket sopisivat esimerkiksi neuvolaopetukseen, koska ne tuntuvat oikeilta ja niiden päätä pitää tukea.
Pään paino rakennetaan steriloidusta kivestä, joka on vuorattu vanulla.
Koska kasvojen ja raajojen maalaus kiinnitetään polttamalla, nukke kestää kohtuullista käsittelyä.
Nimi ja syntymätodistus kuuluvat asiaan. Aika määritellään siitä, "kun vauvan napanuora katkaistaan".
- Minä olen ajatellut valmistaa kaikille tyttärilleni sellaisen nuken kuin he itse olivat vauvana, Tiia-Maria haaveilee. Silloin kasvojen ilmeet, pituus ja paino ovat oikeat.
Suomessa on vain kourallinen Reborn-nukkien tekijöitä. Heitä löytää lisää netistä ja kuulee, mistä päin maailmaa parhaat nuken osat voi tilata.
Kun Tiia-Maria esitteli vauvanukkejaan käsityömessuilla, naiset olivat yleensä ihastuksissaan. Muutama pyöritti päätään: "Hyi olkoon!"
- Joku harrastaa koiria, minulla on tällainen intohimo. Tarvitseeko kaiken olla tarpeellista?


Teksti: Raija Peltomaa