etusivu // reborn-nuket // reborn-dolls // oma vauvanukkesi // vieraskirja // guestbook
Lehtijuttu Hymyssä no. 5/2007. Klikkaamalla kuvia
saat ne suuremmiksi. Sama teksti myös alla.


Tiia-Marian hätkähdyttävän harrastuksen tulos - Tämä ei ole oikea vauva!


Tiia-Maria Olsson on tehnyt yli kolmekymmentä vauvaa. Erehdyttävän aidonnäköiset reborn-nuket paitsi ihastuttavat, myös hämmentävät.

Nurmolaisen Tiia-Maria Olssonin olohuone on täynnä pieniä nukkevauvoja. Alakerran pajasta löytyy lisää. Näistä reborn-nukeista puhuttaessa on oikeastaan vääryys puhua nukeista, niin aidoilta pienet ihmeet vaikuttavat. Tiia-Maria kantaa uusinta tulokasta sylissään, pitää sitä välillä röyhtäytysasennossa taputellen pepulle, tukee oikeaoppisesti päätä. -Olen aina ollut vauvahullu. Nyt tuntuu, että olen löytänyt itselleni elinikäisen harrastuksen, Tiia-Maria naurahtaa.

Tiia hoiti jo nuorena hanakasti muiden vauvoja. Luonnollisesti hän hakeutui lastenhoitajan ammattiin, jossa on kertynyt kokemusta niin keskolasta kuin vierihoito-osastoltakin. -Vauvat ovat niin ihania. Vastasyntynyt lapsi on kuin taideteos ja ihme. Voisin vain katsella loputtomasti vauvoja, Tiia huokaa. Hän sai omat lapsensa nuorena. Sen lisäksi Tiia on toiminut lukuisten pienokaisten sijaisvanhempana. Ei siis ihme, että juuri Tiia innostui maailmalla leviävästä reborn-nukkeharrastuksesta. Suomessakin nukentekijöitä on jo muutamia. Oppinsa nurmolaisnainen hankki aluksi internetistä, mutta löysi myöhemmin opettajikseen alan huippuja maailmalta. Nyt kuuluista nukketaiteilijoista on tullut ystäviä. -Reborn tarkoittaa uudelleensyntymistä. Siitä näiden nukkien kohdalla onkin kysymys. Tilaan aihiot ulkomailta, sitten paloittelen nuket ja kokoan ne uudelleen. Poistan silmät, peruukit, värit. Nenänreiät porataan ja niihin lisätään massaa, ihon maalaukseen ja varjostukseen menee aikaa, sillä lopputuloksesta pyritään saamaan mahdollisimman luonnollinen verisuonineen päivineen. -Hiukset istutetaan yksi-kaksi kerrallaan. Lisään myös silmäripset, Tiia kertoilee. Maailmalla reborn-nukkeja tehdään jo taaperoikäisestäkin. Tiian intohimona ovat pienet vauvat.

Kun Tiian nukkeja katselee, ei voi kuin huokaista ihmetyksestä. Tiia on pitkään harrastanut taidemaalausta, joten hän onnistuu loihtimaan alun perin muovinvärisestä "ihosta" pensseleillään ilmiömäisen. Jopa kynsien valkoiset reunat rakennetaan. Hieman lakkaa silmäkulmaan, niin siinä on kyynel. Yhden nuken tekemiseen kuluu muutamia päiviä. Ensimmäistä nukkeaan Tiia väkersi tosin kuukausia. -Olen nyt tehnyt reborn-nukkeja vuoden. Vastaanotto on ollut ristiriitaista. 90 prosenttia ihmisistä ihastelee ja hämmästelee hyväntahtoisesti. Moni luulee nukkea oikeaksi vauvaksi. Annan sen syliin, ja sen jälkeen on turha sanoa, että "Hei, se on nukke", sillä pepulle taputellaan ja nukkea hyppyytetään jo sylissä kuin elävää vauvaa. -Olin esittelemässä nukkiani viime kesänä eräässä tapahtumassa, jolloin sain myös toisenlaista palautetta. Jotkut ohikulkijat pitivät vauvoja puistattavina ja "oksettavan aidon näköisinä."

Reborn-nukkien tekeminen on Tiialle yksi taidemuoto muiden muassa. Hänellä on suunnitelmissa laajentaa harrastusta siten, että siitä voisi tulla osittainen elinkeino.
-Tässä yhdistyvät kaksi lempiasiaani, taide ja vauvat. Tiia on jo kertaalleen ollut nukkiensa kanssa sairaanhoito-oppilaistoksella, jossa hän huomasi opiskelijoissa aivan selvän käyttäytymismuutoksen. -Onhan tällainen nukke ihan eri asia kuin joku mollamaija. Opiskelijat puhuivat nukeilleni kuin oikeille vauvoille. Pyrin siihen, että jonain päivänä reborn-nukkejani löytyisi esimerkiksi äitiysneuvoloista. Näiden avulla on helppo opettaa tuleville äideille kylvetys- ja muita otteita. Nukke on rakennettu niin, että se muistuttaa täydellisesti oikeaa vauvaa. Esimerkiksi päätä on muistettava tukea, ettei se retkahda. Tiia nauraa, että omassa perheessä on jo totuttu siihen, että "sisaruksia" syntyy tasaisen varmaan tahtiin. -Ei näille mustasukkaisia olla, päinvastoin, lasteni ystävätkin tulevat katsastamaan uusia tulokkaita mielenkiinnolla. Seuraavaksi Tiia kokeilee tummaihoisen nuken tekemistä. -Olen tarkoittanut nuket keräilynukeiksi ja aikuisten käyttöön. Missään nimessä nämä eivät ole lasten leluja. Aidonnäköisten nukkevauvojen retuuttaminen lasten leikeissä ei vaikuttaisi inhimilliseltä, Tiia linjaa. Reborn-nukkien hinta rajoittaa keräilyä. Yhden nuken myyntihinnaksi muodostuu satoja euroja. -Aloitan myös koulutuksen nukkien tekemisestä kiinnostuneille, Tiia kertoo.

 

Teksti: Juha-Tapio Tuomela